International Patient Center

Medikal Onkoloji

Medikal Onkoloji; kanser tanısı alan hastaların multidisipliner bir yaklaşımla, birçok uzmanlık dalının birleştiği, tanı ve tedavi planının yapıldığı tıbbi birimdir. Kanser kalp ve damar hastalıklarından sonra en çok yaşamı tehdit eden hastalıklar arasında yer almaktadır. Ülkemizde en sık görülen kanser türleri kadınlarda; meme, bağırsak, rahim, akciğer ve tiroit; erkeklerde ise prostat, akciğer, mesane ve mide kanseridir.

Medikal Onkoloji birimi; radyoloji, radyasyon onkolojisi, patoloji, cerrahi birim, nükleer tıp ve dahili birimler ile iş birliği yaparak tedavinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için gerekli bütün önlemleri almaktadır. Tedaviye gereksinim duyan kanser hastalarının yanı sıra kanser şüphesi taşıyan kişilerin de bütün test ve tetkikleri hassasiyetle gerçekleştirilmektedir. Böylece kanser hücresinin erken teşhis edilmesi sağlanarak hızlı bir şekilde tedavi aşamasına geçilmektedir.

Medikal Onkoloji Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Kemoterapi 

Kemoterapi, tümörün ilaçla tedavi edilmesi demektir. Cerrahi ve ışın tedavisi ile birlikte tümör tedavisinin çok önemli bir parçasıdır. Kemoterapi ile tümör hücreleri öldürülür veya tümörün büyümesi durdurulmaya çalışılır. Bazen tek, bazen birkaç ilaç çeşitli yollarla verilerek uygulanır.

İmmünoterapi 

İmmünoterapi ise kanser hastalıklarında kullanılan yeni ve güncel bir tedavi yöntemi olarak dikkat çekmektedir. Kemoterapiye kıyasla daha etkili sonuçlar veren immünoterapi, damar yoluyla verilen plazmanın bağışıklık sistemini güçlendirmesini ve hücrelerin kendi kendine yenilenmesini sağlamaktadır. Bu sayede hücreler kanserli hücrelere karşı bağışıklık kazanmakta, kanserli hücrelerin direnci ise bir süre sonra zayıflamaktadır. Öte yandan immünoterapi tedavisinde saç dökülmesi, mide bulantısı ve mide yanması gibi yan etkiler görülmez. İmmünoterapi tedavisinin uygulanması için kanser tedavisinin 4. faza ulaşması ya da kanserli hücrelerin metastaz yapması şartı aranmaktadır.

Ağrı Tedavisi (Algoloji) 

Kanser hastalarının tedavisine destek olarak ağrıların kronik veya sebebi bulunamayan bir türde olması ayırt edilmeksizin algoloji tedavilerine başvurulur. En yaygın tedavi ilaç tedavisi olsa da fizik tedavi hatta akupunktur bile kabul görebilir. Kronik ağrılarda bütün tedavi türleri bir arada da kullanılabilir. İltihaba bağlı ağrılar ile kas ağrılarının tedavisinde ilaç tedavisine başvurulur. Ağrıyan bölgeye uygulanan kremler, losyonlar ve spreyler de etkili bir tedavi yöntemidir. Şiddetli ağrılarda doktor kas gevşetici, anti anksiyete ilaçları, diazepam ve antidepresan gibi ilaçlar önerebilir. Yaygın eklem ağrılarında kullanılan ilaçların sayısı sınırlıdır. Bu nedenle kansere bağlı ekrem ağrısı, tedavisi en zor olan ağrı türlerindendir. Bununla birlikte bel ağrıları veya spinal stenoz ağrılarında doktor tavsiyesi ile epidural kullanılabilir. Kanser hastalığında ağrılar oldukça şiddetli olabilir. Böyle durumlarda ise basit ağrı kesiciler yerine morfin dahi kullanılmaktadır.

Semptomatik Tedavi 

Semptomatik tedavinin amacı hastalığı tam anlamıyla tedavi etmeden hastalığın bulgularını ve belirtilerini yok etmekt . Bu tedavide asıl amaç hastanın konforu olsa da bulguların başka hastalıklara yol açması da önlenir. Kanser hastalığında birçok yan etki olduğundan ortaya çıkan semptomlar da oldukça fazladır. Hastanın kanser tedavisinden kaynaklanan semptomlarla daha iyi mücadele edebilmesi için semptomatik tedavi uygulanabilir.

Beslenme ve Diyet 

Kanserin ortaya çıkmasından sonra beslenme ve diyet oldukça önemlidir. Uygulanan kanser tedavilerinin çoğu iştah kaybına neden olur. Bu nedenle hasta yetersiz beslenmeye başlar ve zaten zayıf olan bağışıklık sistemi daha da zayıflar. Kanser tedavisi devam ederken de vücudun bağışıklığının kuvvetlenmesi ve kanser tedavisinin daha etkili olması için yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenmek gereklidir.

Psikolojik Tedavi ve Destek 

Yapılan çalışmalar psikolojik rahatsızlıkların insan bağışıklık sistemini doğrudan etkilediğini ortaya çıkarmıştır. Saç dökülmesi, cilt morarması gibi ciddi yan etkiler hasta psikolojisini olumsuz olarak etkiler. Bu nedenle kanser tedavisi devam ederken hastanın psikolojik açıdan destek alması gerekebilir. Hastanın kanser tedavisi süresince yalnız kalmaması, ailesi ve arkadaşları tarafından sürekli desteklenmesi ve uzman psikologlardan profesyonel destek alması gerekir.

Uzmanlarımıza Sorun

Talebinizle ilgili yardımcı olabilmemiz için lütfen formu doldurun.

Medikal Onkoloji

Prof. Dr. Suna ÇOKMERT
livechat

Mail Gönderimi Başarılı oldu

x

Uzmanlarımıza Sorun

Talebinizle ilgili yardımcı olabilmemiz için lütfen formu doldurun.