International Patient Center
  • 22 Aralık 2021

Bel Ağrımın Nedeni Gerçekten Bel Fıtığı Kaynaklı mı ?

Bel, kas iskelet sistemi ağrılarının en sık görüldüğü bölgedir. Bel ağrılarının %90 nedeni mekanik ağrılardır.

Bel, kas iskelet sistemi ağrılarının en sık görüldüğü bölgedir. Bel ağrılarının %90 nedeni mekanik ağrılardır. Mekanik bel ağrısı, omurgayı oluşturan yapıların aşırı kullanılması, zorlanması veya deforme olması sonucu gelişen bir durumdur. Bel ağrılarının %90 kadarı 2-3 ay içinde gerilerken, %10 kadarı 12 haftadan uzun süreli olup kronikleşebilir. Mekanik bel ağrıları hareketle artan, istirahat edince azalan tipte ağrılardır. Tam tersi istirahatte artan, gece uykudan uyandıran bel ağrılarında romatizmal hastalıklar, inflamatuar durumlar, omurga ya da kemik tümörleri akla gelebilir. Bel ağrılarında kırmızı bayraklar denilen bel ağrısı nedenlerine mutlaka dikkat edilmeli ve böyle bir şüphe olduğunda hasta mutlaka doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Bel ağrısında kırmızı bayraklar
- 15yaş> / 55yaş<        
- Sırt ağrısı
- Gece ağrısı
- Kanser hastalığı öyküsü
- Bacaklarda ilerleyici duyu güç kaybı
- İdrar kaçırma 
- Kilo kaybı/ yüksek ateş
- Sistemik steroid/ıv ilaç kullanımı
- İmmün sistemin baskılandığı durumlar
- Yapısal deformite olması 
- Yaşlı ya da osteoporotik hastada minor travma

Bel fıtığı (lomber diskopati) bel ve bacak ağrısı ile karakterize bir durum olup sanıldığı kadar sık görülmemektedir. Bel ağrılarının sadece  %5 kadar bir bölümü bel fıtığı kaynaklıdır. Ana yakınma bel ve bacak ağrısıdır. Çoğu hastada zorlanma ağır kaldırma öyküsü vardır. Uzun süreli ayakta durma ya da uzun oturma, ıkınma hapşırma, öne ve yana eğilmekle ağrı artar. Bel ağrısı olmaksızın bacak ağrısı olabilir. İlerlemiş vakalarda bacağa yayılan ağrı, uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük olabilir.

3 aydan uzun süreli, sıklıkla genç yaş ve erkek cinsiyette, bel fıtığı hastalarının aksine uzun süreli istirahat sonrası artan egzersiz hareketle azalan tipte ağrı, sabah bel bölgesinde en az yarım saat süren tutuklukla giden bel ağrılarındaki bu ağrı inflamatuar bel ağrısıdır,  ankilozan spondilit denilen romatizmal durum atlanmamalıdır. Mutlaka bir hekime danışılmalıdır. 

Bel ağrısının tedavisinde çok yönlü bir yaklaşım gerekmektedir. Öncelikle ayrıntılı muayene ve tetkiklerle başlanır. Mekanik tipte bel ağrılarında; ilaç tedavisi, fizik tedavi yöntemleri, bel kaslarını güçlendirici egzersizler ile yaşam tarzındaki değişiklikler düzenlenmelidir. Mekanik bel ağrısı olanların çok az bir kısmında cerrahi müdahale gerekir. Romatizmal bel ağrılarında, erken tanı, düzenli kontrol ve anti-romatizmal ilaçlarla tedavinin başarı şansı artmaktadır.
livechat

Mail Gönderimi Başarılı oldu

x

Uzmanlarımıza Sorun

Talebinizle ilgili yardımcı olabilmemiz için lütfen formu doldurun.